pondělí 22. června 2009

Příkaz NET USE (připojení nebo odpojení síťového disku, tiskárny...)

Slouží k připojení nebo odpojení počítače od sdíleného zařízení nebo zobrazí informace o existujících připojeních. Používá se také k mapování síťových disků. Použijete-li příkaz net use bez parametrů, zobrazí se seznam síťových připojení. 

Syntaxe: 

net use [Název zařízení] [Cesta ke sdílenému zařízení] /[Parametry] 

Parametry: 

/user (Udává jiné uživatelské jméno, pomocí kterého bude vytvořeno připojení. Tento parametr nelze kombinovat s parametrem /savecred.) 

/savecred (Pokud je uživatel vyzván k zadání hesla, ukládá zadané pověřovací údaje pro opakované použití. Tento parametr nelze kombinovat s parametry /smartcard a /user.) 

/smartcard (Určuje, že pro připojení k síti mají být použita pověření obsažená na kartě Smart Card. Je-li k dispozici více karet Smart Card, budete vyzváni k upřesnění požadovaných přihlašovacích údajů. Tento parametr nelze kombinovat s parametrem /savecred.) 

/delete (Zruší určené síťové připojení. Pokud určíte připojení pomocí hvězdičky (*), budou zrušena všechna síťová připojení.) 

/persistent:{yes|no} (Řídí používání trvalých síťových připojení. Výchozí nastavení je určeno naposledy použitým parametrem. Připojení bez zařízení nejsou trvalá. Parametr yes uloží všechna připojení tak, jak jsou vytvořena, a obnoví je při příštím přihlášení. Parametr no neuloží vytvářené nebo následující připojení. Existující připojení budou při příštím přihlášení obnovena. Pokud chcete odebrat trvalá připojení, použijte přepínač /delete.) 

/home (Připojí uživatele k domovskému adresáři.) 

Příklady: 

net use H: \\192.168.1.1\Disk /persistent:yes /savecred (Trvale namapuje disk H: a uloží přihlašovací údaje.) 

net use LPT1: \\192.168.1.1\HPLJ4L /persistent:yes (Trvale namapuje síťovou tiskárnu na port LPT1 - vhodné pro tisk ve windows z DOSových aplikací.) 

net use /persistent:a (Nastaví, aby byla aktuální připojení obnovena při každém přihlášení bez ohledu na budoucí změny.)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.